Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Çanakkale Valisi Avşa'da

Çanakkale Valisi Avşa

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Avşa Adasının Çanakkaleye bağlanma talebini Çanakkale Valisiyle paylaştı.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Avşa Adasını ziyaret etti. Yapılan ziyarette ada halkının Balıkesir`den ayrılıp, Çanakkale`ye bağlanmak istediği dile getirildi.
Ada halkından gelen bu talebe ise Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Herkese kapımız açıktır" cevabı verdi.
Vali Tuna ve meclis üyeleri, Çanakkale İl Özel İdaresi`ne bağlı Gestaş feribotlarının sefer yaptığı Marmara ve Avşa adalarına inceleme gezisi düzenledi. Deniz otobüsüyle giden misafirlerini iskelede karşılayan Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, çevreyi gezdirerek ada hakkında bilgi verdi. Türkiye`de deniz suyunu içme suyuna dönüştüren tek tesis hakkında bilgi alan Tuna, çok önemli stratejik yatırımın, bir beldenin geleceğini kurtardığına şahit olduklarını söyledi. Adanın su ihtiyacını karşılamak için zamanında 15 milyon liraya yapılan bu tesisle turizmin bilinçli geliştiğini kaydeden Vali Tuna, "Kesinlikle el değmeden, çok hassas ve en ufak bir olumsuzluğa geçit vermeden bir sistem kurmuşlar. Adalar genellikle su olmayan alanlardır. Bizim Bozcaada`ya da dışarıdan geliyor. Avşa Adası, su problemini bu şekilde haletmiş. İçilebilir, gayet güzel bir su elde etmişler. Bu ziyaret bizim için bu anlamda daha da faydalı oldu." dedi.
İnceleme sırasında Vali Tuna`ya Çanakkale`ye bağlanma talebini ileten Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Balıkesir`in büyükşehir olması durumunda belde belediyesinin kapanacağını, bunun önüne geçmek için kendilerine bağlanmak istediklerini söyledi. 
Başkan Çağlar, "Avşa Belediyesi`nin kapanmasını istemiyoruz. Belki büyükşehirler buralara yatırımı daha fazla yapabilir, yine yapsın. İmar gibi bazı yetkiler alınsın ama sosyal belediyecilik anlamında bir belediye kalsın. Büyükşehirin sınırları mülki sınırları olduğundan dolayı yönetmenlikte bir değişiklik olmazsa Avşa Belediyesi kapanacak. Böyle bir durumda Çanakkale neden bizim ilimiz olmasın ki? Halk olarak da yatkınız buna. Burası deniz kenti, mesafe olarak da Çanakkale`ye daha yakınız. Çanakkale ilimiz, Karabiga ilçemiz olabilir. Taşımacılık yine değişmez." şeklinde konuştu.
Bu talebe olumlu cevap veren Vali Tuna da önemli olanın bağlanmak isteyenin arzusu olduğunu belirterek, bütün Türkiye`ye kucak açtıklarını söyledi: "Avşa için iyi olacaksa olsun. Gördüğümüz kadarıyla çok güzel potansiyeli olan bir ada. İnsanların huzur içinde yaşadığı bir ada. Bu güzelliği bozulmasın, turizmimize hizmet etsin. Marmara da önemli bir nokta. İstanbul`u da rahatlatan bir yer, gördüğümüz kadarıyla. Zaten Gestaş ile oluşmuş kuvvetli bir bağımız var. Bundan sonra karşılıklı olarak bağlarımızı, ilişkilerimizi güçlendirmeyi temenni ediyorum."
Marmara Belediye Başkanı da Çanakkale`yi istiyor
Marmara Belediye Başkanı Ali Aksu, Çanakkale Valisinin kendilerine yaptığı ziyarette, Marmara Adasının Çanakkale`ye bağlanmak istediğini ifade etti.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve beraberindeki heyet dünyanın ikinci büyük mermer üretiminin yapıldığı Marmara adasına gitti.
Avşa adasından Marmara adasına Conkbayırı 1 feribotuyla geçen Vali Güngör Azim Tuna`yı burada Marmara Adası Kaymakam vekili Mustafa Kemal Özgün, Marmara Adası Belediye Başkanı Avukat Ali Aksu, Saraylar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ve adada görev yapan bürokratlar karşıladı. 
İlk olarak Marmara Belediye Başkanlığını ziyaret eden Vali Tuna`ya burada Belediye Başkanı Ali Aksu, Gestaş hizmetlerini aktardı. 
Başkan Aksu, Erdek`ten Marmara adasına ulaşım mesafesinin uzaklığından yakınırken Erdek hattı yerine daha kısa olan Narlı hattını kullanılmasını önerdi. Başkan Aksu, Gestaş gemilerinin yanaşacağı limanın Narlı`da mevcut olduğunu sadece temizleme ve anakaraya kısa mesafeli yol çalışması yapılması gerektiğini, bununla ilgili Balıkesir Valiliğinden söz aldığını söyleyip, Narlı hattının kullanılması ile birlikte Gestaş`ın da önemli ölçüde yakıt giderinin azalacağını ve Marmara adasına ulaşımın 3.5 saatten yarım saate düşebileceğini açıkladı. 
Bu arada Marmara Adası Belediye Başkanı Ali Aksu`da tıpkı Avşa Adası Belediye başkanı Cevdet Çağlar gibi Marmara Adasınında Çanakkale`ye bağlanmasından yana olduğunu bu konuda oluşacak kamuoyu desteğini vermeye hazır olduklarını söyledi.
Saraylar Belediye Başkanı Çanakkale Valisine brifing verdi
Öte yandan İtalya`dan sonra Dünya`da ikinci büyük mermer üretiminin yapıldığı Marmara adasından Anadolu`daki yurt içi pazarlarına ulaşmak için Gestaş`tan faydalandıklarını belirten Saraylar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy`da Narlı hattının uygun olacağı görüşünü bildirdi. 
Mermer üretiminin yapıldığı beldenin Belediye Başkanı Aksoy, kışın zarar eden Gestaş bu hattı kullanımıyla birlikte kara geçeceğini, her gün 10 ila 15 TIR`ın Anadolu`ya geçebilmek için bu hattı kullanacaklarını vurguladı. 
Vali Tuna ve beraberindeki heyet daha sonra Marmara Adası Kaymakamlığına geçerek Gestaş`ın önümüzdeki yıl planladığı daha fazla gemiyle sefer planlaması hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false